cartoons - spotprenten - karikaturen - illustraties

spotpen.nl :

cartoons - spotprenten - karikaturen - illustraties

spotpen.nl :

Ga naar de inhoud

wortels - peen - cartoon peentjes

Inhoud 21
1944.

Wortels bevatten een grote hoeveelheid bètacaroteen... Door de stofwisseling in ons lijf wordt dit veranderd naar vitamine A.----- De peen (wortel) is botanisch gezien eenzelfde soort als de peen die in het wild voorkomt: de wilde peen of daucus carota (witte wortel, schermbloemenfamilie). Ze kunnen samen kruisen. De oranje peen zoals die nu bestaat, is de uitkomst van kruisingen die in het verleden hebben plaats gevonden.Vitamina A is gunstig voor het gezichtsvermogen (ogen). Provitamine A zit ook in andere groente- en fruitsoorten: bijvoorbeeld in koolsoorten zoals bloemkool en spitskool en in fruitsoorten zoals sinaasappelen, mandarijnen en bananen.----- Vitamine A zit kant en klaar in dierlijke stoffen (vooral in de lever).

----- Als men te veel vitamine A binnenkrijgt, kan dat schadelijke effecten opleveren. Dit komt echter bijna nooit voor.

----- Een tekort aan vitamine A levert mogelijk nachtblindheid op. In arme landen komt dit euvel nog veel voor.

----- Vitamine A is nodig voor een gezonde opbouw en werking van de huid..

----- Huid kan ook ruimer opgevat worden in verband met de epitheelcelvorming: bijv. het weefsel in de luchtpijp, je tandvlees, de nagels, je longweefsel en ook het hoornvlies (ogen).

----- Vitamine C, omega 3, luteïne (een carotenoïde in groene groente, een antioxidant, een UV filter aan het oog), vitamine E, zink, vitamine B1 en vitamine B2 zijn enkele stoffen, tussen meerdere, die óók goed voor de ogen zijn.

----- 19.08.19

► Info
Terug
• copyright tekeningen • spotpen.nl •
e-mail-logo spotpen.nl
spotpen.nl : cartoons - spotprenten - karikaturen - illustraties - zoeken
Terug naar de inhoud