cartoons - spotprenten - karikaturen - illustraties

spotpen.nl :

cartoons - spotprenten - karikaturen - illustraties

spotpen.nl :

Ga naar de inhoud

Winter blues | cartoon winterdepressie winterdip

Inhoud 22
2004.

Winterbegin: 21 december: De langste nacht - 22 december: de kortste dag (ruim 7½ uur).-----

To have the blues: bedroefd zin.
I've got the blues: Ik ben in een zwaarmoedige bui.

----- Blues: melancholische muziekstijl, Amerikaans levenslied (smartlap) - ontstaan als 'zwarte muziek' omstreeks 1900.

----- De muziek klonk bluesy

door de blue notes; verbogen tonen die gemaakt worden met muziekinstrumenten die tonen kunnen 'verbuigen' (o.a. de gitaar, saxofoon en klarinet).
Dit was niet volgens de normale muziekregels.

----- Het bijvoeglijke naamwoord blue (blauw) werd vroeger in de USA ook wel gebruikt voor het begrip 'neerslachtig', 'vol zorgen', 'miserabel' in verband met iemands gemoedstoestand.

----- Eerst was het een letterlijk begrip n.a.v. een vechtpartij: 'black and blue'. -- Hij was (zwart) bont en blauw geslagen.

-----

De winterblues lijkt in veel opzichten op een winterdepressie.----- De winterblues staat in verband met de lichtvariaties gedurende de verschillende jaargetijden. De biologische klok kan in de war raken en niet meer in overeenstemming met het daglicht werken..

-----

De verschijselen bij zo'n winterdip zijn:

moeheid, lusteloosheid, prikkelbaarheid, overdreven angst, ongeconcentreerdheid, te veel eten, te veel slapen en een gewichtstoename.

-----

Mensen met een winterdip vertonen een goede reactie op licht.----- Zo'n winterdepressie wordt daarom vaak bestreden met een lichttherapie; een lichtbad.

----- 22.12.19

► Info
Terug
• copyright tekeningen • spotpen.nl •
e-mail-logo spotpen.nl
spotpen.nl : cartoons - spotprenten - karikaturen - illustraties - zoeken
Terug naar de inhoud