cartoons - spotprenten - karikaturen - illustraties

spotpen.nl :

cartoons - spotprenten - karikaturen - illustraties

spotpen.nl :

Ga naar de inhoud

Panamarenko | cartoon beeldend kunstenaar

Inhoud 22
2003.

Op 14 december 2019 is de Belgische beeldend kunstenaar Panamarenko (Henri Van Herwegen) overleden.----- Men ziet hem als een van de belangrijkste Belgische beeldende kunstenaars (beeldhouwers) uit de de laatste 50 jaar van de twintigste eeuw.

----- Hij construeerde veel objecten die in verband staan met het vliegen.

-----

De V1 Barada Jet (1991) beschouwde hij hij als een van zijn belangrijkste kunstwerken.----- De inspiratie hiervoor ontstond vanuit een aangrijpende herinnering.
Als 4-jarig kind zag hij samen met zijn moeder op het einde van de tweede wereldoorlog hoe een Duitse V1-bom boven Deurne (B) richting Engeland vloog..
Het geluid, het beeld en de emoties daarbij bleven in zijn gemoed gekerft.

-----

Panamarenko was een zelfverklaarde fantast.----- Vanaf het eind van de jaren zestig tot aan het kunstenaarseinde, zijn pensioen, in 2005 knutselde hij een kinderlijke droomwereld bij elkaar. Hij bouwde duikboten, vliegende schotels, zeppelins, fantastische auto’s, kipachtige vogels, vliegende mensen met propellors, vrouwen hangend aan vogels etc.etc..

-----

Soms maakte hij iets waarvan hij dacht dat het kon werken.
In 1971 probeerden de kunstenaars Panamarenko en Jef Geys een testvlucht vanaf Geys' weiland naar het Nederlandse park Sonsbeek (Arnhem 'Kunstmanifestatie: 'Sonsbeek buiten de perken') te maken met een gefabriceerde zeppelin (30 meter lang).----- Boven de wei ging het hard waaien. Het werd een mislukking. Er gebeurden bijna ongelukken.

----- Het werd door de Nederlandse politie verboden.

----- De Zepplin bestaat nog steeds als kunstwerk.. The Aeromodeller (Zeppelin).

----- 20.12.19

► Info
Terug
• copyright tekeningen • spotpen.nl •
e-mail-logo spotpen.nl
spotpen.nl : cartoons - spotprenten - karikaturen - illustraties - zoeken
Terug naar de inhoud