cartoons - spotprenten - karikaturen - illustraties

spotpen.nl :

cartoons - spotprenten - karikaturen - illustraties

spotpen.nl :

Ga naar de inhoud

Halloween | cartoon

Inhoud 23
2260.

Heksen, skeletten, monsters, magi毛rs, zombies, spoken, buitenaardse wezens, aliens.


31 oktober: Halloween is het feest op de avond voor Allerheiligen (christelijke feestdag v贸贸r Allerzielen). .Halloween is van vroeger uit be茂nvloed door Keltische en christelijke gewoonten.------Het woord Halloween is in het Schotland van de 16e eeuw ontstaan; een vervorming (verbastering) van de oude aanduiding All Hallows - De avond v贸贸r Allerheiligen.
(All Hallows' Eve - Allerheiligenavond)

-------(to) Hallow betekent heiligen of eer betonen, consacreren, inzegenen, wijden, zegenen.
-------Het begin van Halloween ligt in de buurt van het jaar 0 bij het Keltische feest Samhain.

-------Op 31 oktober vierden de Keltische inwoners van Schotland en Ierland vroeger hun eigen variant van het oudejaarsfeest..

-------Op 1 november hadden de Kelten de laatste producten van het land gehaald (einde oogstseizoen), startte de winter 茅n begon voor h茅n tevens het nieuwe jaar.

Er waren grote vuren (vuren uit vreugde, weerstand tegen de donkerheid etc.) en allerlei rituelen werden afgehandeld. (Offers, mensenoffers?).

------- Het feest van Sint Maarten (11 nov.), met de daarbij horende vuren, is misschien wel ontstaan uit zulke oude volksgebruiken (茅n deels overgenomen door de kerk als 'Het licht van het geloof')....Men droeg (draagt) lichtjes rond (Sint Maartensoptocht).

Het joelfeest was (is) het Germaanse feest van de winterzonnewende (12 dagen). De kortste dag van het jaar is(was) het belangrijkst. Men stak (steekt) joelvuren aan. ►Vermoedelijk(!): ►(Duits Jul(fest),► komend van het Zweeds/Deens jul► 'kerstmis',► Oudnoords j贸l (midwinterfeest ± 21(22) december).

-------Het Samhain-feest werd in de 9e eeuw (christendom in Ierland en Groot-Brittanni毛) aan het Allerheiligen (en Allerzielen) van de kerk gekoppeld.

De Kelten dachten ook dat tijdens het Samhain-feest de 鈥榩oort鈥 vanuit het hiernamaals (de onderwereld) min of meer geopend was.
Hierdoor konden de zielen van de doden 茅n ook de fee毛n, geesten, trollen en andere magische wezens waarin ze geloofden naar de mensenwereld komen (maar 贸贸k kwaadaardige demonen zoals duivels, trollen etc.).

Waarschijnlijk verkleedden de mensen zich op Halloween om de boze wezens af te schrikken en riepen ze: "Boe...oe!!!.".
Misschien was dat andere verklede en gemaskerde wezen, dat ze tegenkwamen, wel een echt spook!

Het feest kwam, als meegenomen gewoonte, met de immigranten uit Ierland en Schotland in Amerika terecht.

Zie ook c411-spoken

31.10.21

► Info
Terug
• copyright tekeningen • spotpen.nl •
e-mail-logo spotpen.nl
spotpen.nl : cartoons - spotprenten - karikaturen - illustraties - zoeken
Terug naar de inhoud