cartoons - spotprenten - karikaturen - illustraties

spotpen.nl :

cartoons - spotprenten - karikaturen - illustraties

spotpen.nl :

Ga naar de inhoud

Gorbatsjov Rusland | cartoon

Inhoud 23
2361.

Michail Sergejevitsj Gorbatsjov

was vroeger secretaris-generaal van de Communistische Partij (1985-1991) van de Sovjet-Unie en ook president (1990-1991).
Hij probeerde de communistische partij om te vormen.
Hierdoor kwam er een einde aan de Koude Oorlog (1990 de Nobelprijs voor de Vrede)

-------De bijeenhoudende macht van die partij verdween daarbij ook, omdat het legercommandanten, de KGB en oude communisten ertoe aanzette om in opstand te komen en Gorbatsjov werd afgezet....
Hierdoor viel de Sovjet-Unie uit elkaar..

-------Jeltsin, de meer macht zoekende leider van de Russische Federatie, 'redde' Gorbatsjov én zorgde voor een 'redelijke voortgang' ..... min of meer. Hij hield een toespraak, staande op een tank.
Hij kreeg het leger aan zijn kant...------- Gorbatsjov wilde het communisme niet afschaffen, maar wilde alles opener, efficiënter maken.....

-------Een partij met een meer innerlijke openheid en democratie... Zoiets als Alexander Dubček in Tsjecho-Slowakije wilde tijdens de Praagse LenteQuotes:
Gorbatsjov zei ooit:
◆"De Sovjet-mensen willen een volbloedige, onvoorwaardelijke democratie...."
◆"Democratie moet leren om zichzelf te verdedigen".
◆"Je kunt Rusland niet op de knieën neerdrukken en het daar houden, want Rusland zal uiteindelijk uitbreken, uithalen.....".

Waarschijnlijk had Gorbatsjov zelf niet duidelijk voor ogen wat er moest gebeuren.... (In ieder geval los van het verkrampte communistische systeem én meer welvaart...)

-------Wat was democratie in de ogen van Gorbatsjov....??

Gorbatsjov sprak over Glasnost (een stem op openheid) en Perestrojka (letterlijk 'verbouwing' herstructurering dus...)

-------Gorbatsjov werd de leider in de Sovjet-Unie in een tijd waarin de Sovjet-Unie in een diepe depressie (malaise) verkeerde.

-------Het land voerde een 'eindeloze' strijd in Afghanistan tegen moslimstrijders, die in opstand waren tegen een Russisch-gezinde en dus communistische regering...

------- De oorlogs-uitgaven waren eindeloos hoog en in Rusland zelf dreigden onlusten uit te breken omdat er gebrek was aan alles wat de Russische mensen nodig hadden voor het normale dagelijkse bestaan.
Er was een groot financieel tekort in de staatskas....-------De landen die tot het oostblok, dat onder controle van de Sovjet-Unie stond, hoorden, maakten zich los en werden democratisch(er).

------- De twee Duitslanden werden samengevoegd....
De muur tussen Oost - en West-Berlijn werd gesloopt...
De Sovjet-Unie viel uit elkaar.... De Russische Federatie, Oekraïne, Wit-Rusland en veel andere Sovjet-republieken werden zelfstandige staten....

------- 31.08.2022

►Info
Terug
• copyright tekeningen • spotpen.nl •
e-mail-logo spotpen.nl
spotpen.nl : cartoons - spotprenten - karikaturen - illustraties - zoeken
Terug naar de inhoud