cartoons - spotprenten - karikaturen - illustraties

spotpen.nl :

cartoons - spotprenten - karikaturen - illustraties

spotpen.nl :

Ga naar de inhoud

Femicide vrouwenmoord | cartoon

Inhoud 23
2191.

Vrijheidsbeeld New York -

----- Femicide : samenstelling van de woorden 'vrouwelijk'; femi - en 'moord'; cide ------ De omschrijving van femicide of wanneer een vrouw vermoord wordt om haar 'vrouw zijn'.►

----- Het woord duidt op het vermoorden van een vrouw door een man.

----- Het onderscheid met een β€˜normale’ moord wordt gemaakt door het feit dat de vrouw bij femicide om het leven gebracht wordt vanwege haar sekse.

----- De aanduiding (term) dook in 2015 op als een nieuw woord in een woordenboek....

----- De Verenigde Naties (VN of UNO) en de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO - World Health Organization) hebben het woord overgenomen.

----- Vaak doodt een man uit het directe, nabije milieu de vrouw; vaak is haar echtgenoot of ex-echtgenoot, haar man of ex-man, partner of ex-partner de dader.

----- In ons land, het z.g. beschaafde Nederland, komt volgens de gegevens elke tien dagen een vrouw door mannelijk geweld om het leven; oorzaak van de ellende is huiselijk geweld.

----- Schaamtegevoel en eerherstel: De moord om de eer - eerwraak -: Een vrouw wordt door een familielid, stamgenoot (clan) vermoord als ze de regels van het milieu waarin ze verkeert, overtreedt of als ze verkracht is....

----- Moord door een vreemde misdadiger; een complete buitenstaander. Vrouwen worden gericht vermoord uit een soort (soms seksuele) wellust, wraakgevoel en/of machtsgevoel....

Vooral in de USA, maar Γ³Γ³k elders, kwam (komt) de seriemoordenaar, die het op vrouwen gemunt heeft, voor.

----- In landen als Mexico en Turkije worden veel vrouwen vermoord.

----- De Turkse leider Erdogan is met zijn halsstarrige moslimkop Γ³Γ³k nog uit een internationaal vrouwenrechtenverdrag, de Istanbul-Conventie, ondertekend in 2011, gestapt.

----- 19.04.21

► Info
Terug
• copyright tekeningen • spotpen.nl •
e-mail-logo spotpen.nl
spotpen.nl : cartoons - spotprenten - karikaturen - illustraties - zoeken
Terug naar de inhoud