cartoons - spotprenten - karikaturen - illustraties

spotpen.nl :

cartoons - spotprenten - karikaturen - illustraties

spotpen.nl :

Ga naar de inhoud

Bierdrinker 1568 | cartoon bier

Inhoud 19
1713.

23 mei 1568 - De graven Lodewijk en Adolf van Nassau - De slag bij Heiligerlee ------ Hoewel er al een paar jaar eerder van alles aan de gang was, houdt men 1568 als het begin van de Tachtigjarige Oorlog aan.

----- In het herinneringsjaar (1568-2018) tapt Stein bijzonder bier in een speciale kruik.

----- De bierkruik met drie oren is gebaseerd op oude schilderijen. Met die drie oren kon de kruik gemakkelijker aan een ander doorgegeven worden..

----- De Boerendans' van Pieter Breughel de Oudere is een schilderij. Hierop wordt een kruik met drie oren weergegeven.. . Dat schilderij is omstreeks 1568 gemaakt.

----- De Maas, in de buurt van Stein, was in 1568 een gebied waar tijdens de Tachtigjarige Oorlog ook allerlei handelingen plaatsvonden.

----- Willem van Oranje 'waadde' met zijn troepen bij Obbicht door de Maas naar de overkant. Hij wilde naar Maastricht om daar de hertog Alva aan te vallen. Deze veldslag tegen de Spanjolen liep in die tijd ... voor hém fout af.....

----- Twee edellieden, Diederik en Gijsbert, die afkomstig waren uit Stein, werden in 1568 onthoofd. Dit gebeurde op De Grote Markt in Brussel. Ook Egmont en Hoorne (Horne) ondergingen in dat jaar dit lot.

----- De Hornes waren o.a. ooit graaf van Horn (±1100 – 1794), heren van Wessem( (1219-1540)) en heren van Weert (1232-1540).
De stamburcht staat nu nog in het dorp Horn bij Roermond.
De graven van Horne hadden een kasteel in Weert.

----- 28.03.18

► Info
Terug
• copyright tekeningen • spotpen.nl •
e-mail-logo spotpen.nl
spotpen.nl : cartoons - spotprenten - karikaturen - illustraties - zoeken
Terug naar de inhoud