cartoons - spotprenten - karikaturen - illustraties

spotpen.nl : cartoons - spotprenten - karikaturen - illustraties - zoeken

spotpen.nl :

spotpen.nl doorzoeken op spotprenten - cartoons - karikaturen - illustraties

cartoons - spotprenten - karikaturen - illustraties

spotpen.nl :

Ga naar de inhoud

Tekeninfo-31

Infogroep

Tekeninfo - (1467-1527) - Info-31

Klik op de koppelingen

< Inhoud-1527
Gelezen bij nu.nl  25.01.2017
Jongeren lenen meer boeken in de bibliotheek.
Het aantal jeugdleden van de bibliotheek nam het afgelopen jaar toe tot 2,3 miljoen. Zij leenden in totaal 38 miljoen boeken, 2 miljoen meer dan het jaar daarvoor.
Dat blijkt uit de bibliotheekmonitor die woensdag naar de Tweede Kamer is gestuurd.
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1526
Gelezen bij nu.nl  22.01.2017
Adèle Bloemendaal (84) overleden.
Adèle Bloemendaal is zaterdag in Amsterdam overleden. De actrice en comédienne is 84 jaar oud geworden.
Dat schrijft De Telegraaf, op basis van haar goede vriend en verzorger Eric Beekes. De cabaretière stond meer dan vijftig jaar op de planken.
Bloemendaal werd vorig jaar twee keer opgenomen in het ziekenhuis vanwege een hardnekkige longontsteking. Ze woonde sinds 2013 in het Amsterdamse verzorgingshuis De Flesseman. In 2014 werd ze getroffen door een zware beroerte...
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1525
Gelezen bij nu.nl  20 én 21.01.2017
Donald Trump beëdigd als 45e president van de Verenigde Staten.
Donald Trump is vrijdag om 18.00 uur (Nederlandse tijd) beëdigd als de nieuwe president van de Verenigde Staten. Trump heeft na de beëdiging zijn eerste toespraak als de Amerikaanse president gegeven..
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1524
Gelezen bij nu.nl  21.01.2017
Man (53) opgepakt in Ecuador voor stelen emmer met goud in New York.
Een 53-jarige man is in Ecuador gearresteerd voor het stelen van een emmer goud uit een waardetransport in het centrum van New York in september vorig jaar..
Lees meer bij nu.nl
De Ierse leprechaun is het mytische wezen dat de pot met goud aan het eind van de regenboog bewaakt. De elfen hebben de leprechauns de magische kracht om plotseling te verdwijnen gegeven, maar in ruil daarvoor moeten ze die pot met goud aan het eind van de regenboog bewaken.
< Inhoud-1523
Gelezen bij nu.nl  13.01.2017
'Nederlandse criminaliteit groter dan uit officiële cijfers blijkt'.
De criminaliteitscijfers in Nederland liggen hoger dan uit officiële cijfers blijkt. Dat meldt Trouw vrijdag op basis van een vertrouwelijke notitie van de politie en het Openbaar Ministerie aan het aankomende kabinet, dat na de Tweede Kamerverkiezingen in maart aantreedt.
Door capaciteitsgebrek bij opsporingsdiensten en de mindere bereidheid om aangifte te doen bij burgers en bedrijven, geven de cijfers niet de werkelijke omvang weer..
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1522
Gelezen bij nu.nl  09.01.2017
Donald Trump benoemt schoonzoon tot belangrijke adviseur.
Aankomend president Donald Trump heeft zijn schoonzoon Jared Kushner tot belangrijke politiek adviseur in het Witte Huis benoemd.
Kushner zat eerder in het team dat de machtsoverdracht van de president moet begeleiden. Ook speelde hij een belangrijke rol in de verkiezingscampagne van zijn schoonvader, vooral op het gebied van sociale en digitale media.
Naar verwachting zal hij zich vooral bezighouden met het Midden Oosten en handelsovereenkomsten. Kushner gaat samenwerken met stafchef Reince Priebus en strateeg Steve Bannon..
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1521
Gelezen bij nu.nl  06.01.2017
'Poetin gaf persoonlijk bevel voor uitoefenen invloed op verkiezingen VS'.
Volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten heeft Vladimir Poetin persoonlijk bevel gegeven voor een "campagne om invloed uit te oefenen op de Amerikaanse verkiezingen."
WikiLeaks
De hackers van de Democratische Partij deelden bemachtigde e-mails met WikiLeaks. Belastende informatie over Clinton kon zo naar buiten worden gebracht.
Hooggeplaatste Russische overheidsmedewerkers hebben de winst van Donald Trump tijdens de Amerikaanse verkiezingen ook gevierd, blijkt uit het rapport. Ze zagen de verkiezingsuitslag als een politieke overwinning voor Rusland..
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1520
Gelezen bij nu.nl  01.01.2017
Zangeres Mariah Carey breekt nieuwjaarsoptreden in New York af
Het optreden van Mariah Carey bij het traditionele aftelmoment tijdens de jaarwisseling op Times Square in New York verliep, op zijn zachtst gezegd, niet geheel vlekkeloos, meldt The New York Times.         
Carey begon met het zingen van het traditionele Auld Lang Syne. Dat verliep probleemloos.
Maar toen ze haar nummer Emotions inzette, ging het helemaal mis. Het zingen van Carey liep in het geheel niet synchroon met de ingestarte geluidsband.
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1519
Gelezen bij nu.nl  31.12.2016
Victoria Beckham en Schone Schijn-actrice Patricia Routledge krijgen ridderorde.
De Britse koningin Elizabeth II heeft zaterdag onder anderen Schone Schijn-actrice Patricia Routledge en ex-Spice Girl Victoria Beckham geëerd met een ridderorde.         
Ook voorman Ray Davies van rockband The Kinks, acteur Mark Rylance en actrice Naomie Harris kregen een koninklijke onderscheiding.
De 87-jarige actrice Routledge is vooral bekend als de snobistische Hyacinth Bucket ('Bouquet') in de serie Keeping Up Appearances (Schone Schijn)..
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1518
Gelezen bij nu.nl  27.12.2016
Gezondheid Adèle Bloemendaal nog steeds zwak.
Adèle Bloemendaal is erg fragiel. De afgelopen maanden is ze volgens De Telegraaf twee keer opgenomen geweest in het ziekenhuis vanwege een hardnekkige longontsteking.    
De 83-jarige Bloemendaal woont sinds 2013 in het Amsterdamse verzorgingshuis De Flesseman.
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1517
Gelezen bij nu.nl  21.12.2016
Sylvana Simons verlaat Denk en begint nieuwe partij.
Sylvana Simons verlaat de politieke partij Denk en gaat de verkiezingen in met een nieuwe partij: Artikel 1.
Dat bevestigt de campagneleider van Denk, Ian van der Kooye. Hij verlaat net als Simons Denk en gaat mee naar Artikel 1, vernoemd naar het grondwetsartikel over gelijkheid.
In een vraaggesprek met NU.nl zegt Van der Kooye dat hij en Simons vonden dat Denk er door de vijandige toon onvoldoende in slaagt om de samenleving te verbinden..
Lees meer bij nu.nl

Opmerking in een gesprek op NPO Radio 1 op 24-12: "Ik denk dat de  soepelheid en vrijheid van geest, die de meeste Surinaamse Nederlanders hebben, niet past bij het pesterige, rigide optreden van DENK naar anderen toe ."
Kijk terug naar 22 mei bij Sylvana gaat bij DENK
< Inhoud-1516
Gelezen bij nu.nl  21.12.2016
Zitting over herroeping invrijheidstelling Volkert van der Graaf in januari.
De zitting over de herroeping van de voorwaardelijke invrijheidstelling van Volkert van der Graaf zal plaatsvinden op 17 januari om 13.30 uur. Dat meldt de rechtbank in Amsterdam.
Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat Van der Graaf weer voor een jaar de gevangenis ingaat omdat hij een van de voorwaarden van zijn vrijlating heeft geschonden.
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1515
Gelezen bij telegraaf.nl a.15.12.2016
’Niet welkom in Bloemendaal.
Met de aanschaf van het landgoed Elswoutshoek in de gemeente Bloemendaal voor 4 miljoen euro, hadden de broers ongewild een doos van Pandora in handen. De Amsterdamse ondernemers, groot geworden in de horeca en met een bedrijf in verlichting, wilden het zwaar vervallen landgoed herstellen om daar met twee gezinnen te gaan wonen. Maar ze liepen vast in de bureaucratie.
Lees meer bij DeTelegraaf.nl
De tegenstanders van de gemeente zijn twee vrije jongens ('Niet ons soort mensen'). De boekschrijver heeft een groothandel in lichtgevende bloempotten etc. De tweede heeft een strandtent (Laag gewaardeerd op internet - Dit óók door van de andere kant doorgluurbare confrontatiespiegels (?). Als je het boek leest, denk je: "Hoe stom kan een gemeente zijn om zó binnen en buiten de wet te opereren. Vanaf het begin was de stemming al goed bedorven."
Lees "Schadeclaim tegen de gemeente?"  bij Quote.net of kijk naar stukjes uit het boek bij Haarlems-dagblad.nl
Gelezen in het boek: De gemeente wilde het wellicht samenvoegen met het naburige landgoed. Waarschijnlijk wilde de gemeente het kopen samen met Staatsbosbeheer en kreeg men de centen niet op tijd bij elkaar.
De niets vermoedende koper (de makelaar was het gezeur moe) schoot ze wellicht onder de duiven.... Via ingewikkeld , leugenachtg wettelijk en onwettig gemanipuleer trachtte de gemeente de koppige Amsterdammers  in eerste instantie (vermoedelijk) weg te krijgen .... Het begon al met het verbieden van noodreparaties tegen het lekken in het historische gebouw ... (volgens het boek).
Op een ander landgoed was wél mogelijk wat bij hen niet mogelijk was ....
Volgens de schrijver heeft hij bewijzen van alles liggen in de vorm van e-mails etc.
Bekijk de uitzending uit 2014 bij EenVandaag-tv.nl
< Inhoud-1514
Gelezen bij nu.nl a.13.12.2016
Aleppo volledig onder controle Syrische leger, geen gevechten meer.
Het Syrische leger heeft dinsdagavond de volledige controle over Aleppo gekregen. De gevechten zijn gestopt, maakte Rusland bekend. De overgebleven rebellen in een klein gebied in het oosten van Aleppo zullen de stad verlaten.
(Volgens latere berichten op de radio werd er, na een "wapenstilstand"  en een vluchtregeling met de rebellen, weer gevochten.)
Lees meer bij nu.nl
Bekijk ook  Assad 2011
< Terug
< Inhoud-1513
Terugblik en gezien op NPO2 - Zembla. 23.11.2016
Undercover in Deense Moskeeën.
Moskeeën in Denemarken verkondigen dat moslims moeten integreren en zich aan de wetten van het land moeten houden.
Achter gesloten deuren denkt men echter net het tegenovergestelde volgens de documentaire. (o.a.vrouwen mag men slaan). Dit is ontdekt door twee uncover moslimjournalisten.
Twee moslims doen zich voor als getrouwd stel. Ze komen oorspronkelijk niet uit Denemarken en blijven om veiligheidsredenen anoniem. Nadat ze drie maanden met een verborgen camera filmen in meerdere Deense moskeeën, gaan ze weer terug naar eigen land. Aanleiding voor de geheime missie zijn uitspraken van insider Ahmed Akkari. Hij is zelf ook moslim en hoort jarenlang bij de intieme kring van Deense imams. Drie jaar geleden neemt hij afstand van de fundamentele, politieke islam. Daarna klapt Akkari uit de school en waarschuwt dat veel moskeeën de integratie van moslims in Denemarken zouden belemmeren. In het openbaar verkondigen de woordvoerders juist dat ze hun volgelingen op het hart drukken dat mannen en vrouwen gelijk zijn. Maar volgens Akkari spreken de meeste imams met twee monden.
Lees meer bij zembla.vara.nl
Bekijk de uitzending bij  YouTube
< Terug
< Inhoud-1512
Gelezen bij nu.nl d.d. 09.12.2016
Tekenaar Peter van Straaten (81) overleden.
Peter van Straaten is donderdag overleden. De tekenaar en cartoonist stierf op 81-jarige leeftijd. Hij kampte al enige tijd met gezondheidsproblemen.
Van Straaten verwierf bekendheid als tekenaar van cartoons en politieke prenten in verschillende kranten en tijdschriften. Zo tekende hij vanaf 1958 voor Het Parool en begon hij tien jaar later voor Vrij Nederland. De laatste jaren waren zijn cartoons wekelijks te zien in De Volkskrant.
Lees meer bij nu.nl  
< Inhoud-1511
Gelezen bij nu.nl d.d. 09.12.2016
'Zeventig procent loterijwinnaars niet gelukkiger na winst'
De Postcode Loterij heeft een onderzoek gedaan onder 1.800 winnaars die minstens 10.000 euro wonnen. 70 procent van hen zegt niet gelukkiger te zijn geworden door het winnen.
Mensen die meer dan een miljoen winnen, krijgen van de Postcode Loterij professionele begeleiding.
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1510
Gelezen bij fok-nieuws d.d. 07.12.2016
Kirk Douglas wordt 100 jaar
Kirk Douglas wordt op 9 december honderd jaar.  Douglas was niet alleen in films actief. Hij werkte ook als schrijver en was een activist. Door zijn optreden kwam er in 1960 een einde aan de 'Zwarte Lijst van Hollywood'.  -- Veel mensen werden toen onterecht verdacht gemaakt en aan de kant gezet als communisten tijdens de koude oorlog --
Douglas zorgde ervoor  dat de  scenarioschrijver  Dalton Trumbo, die eigenlijk geboycot moest worden, op de aftiteling van Spartacus werd genoemd. Het taboe van de lijst werd voorgoed doorbroken.
Spartacus was Kirk Douglas' belangrijkste film.  Hij speelde in ruim 80 films. Tot in de tijd van nu  is hij wereldberoemd door de rol van de opstandige slavenleider Spartacus in het oude Rome. Hij speelde in 1957 in  de wildwestfilm Gunfight at the O.K. Corral. Hij acteerde op een 'stoere' manier. In 2004 acteerde hij voor het laatst.
< Inhoud-1509
Gelezen bij nu.nl d.d. 05.12.2016
Meiden van Halal hebben spijt van discussie met Hans Teeuwen
De aanleiding van de discussie was een lied, dat de cabaretier zong tijdens de onthulling van een monument voor Theo van Gogh. Daarin zou hij de zussen Alariachi hebben beledigd. Zij spraken Teeuwen hierop aan in Bimbo's & Burka's, waarna een verhitte discussie ontstond. In januari 2008 werd de scène uitgeroepen tot tv-moment van het jaar 2007..
Volgens Jihad (een van de dames)  zijn de meiden, die inmiddels als Mama's van Halal een tv-comeback maken, in de manier van discussie voeren gegroeid. "In onze nieuwe serie zijn we minder uit op confrontaties en discussies en zijn we meer op zoek naar gesprekken en overeenkomsten."
Lees meer bij nu.nl
Kijk bij YouTube
< Inhoud-1508
Gelezen bij nu.nl d.d. 26.11.2016
Voormalige Cubaanse president Fidel Castro (90) overleden
Fidel Castro, oud-president van Cuba, is vrijdagavond (plaatselijke tijd) op 90-jarige leeftijd overleden, meldt de Cubaanse staatstelevisie. Hij wordt zaterdag gecremeerd.
De gezondheid van het oud-staatshoofd was al jaren broos. Hij werd in 2008 als president opgevolgd door zijn broer Raúl.
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1507
Gelezen bij nu.nl d.d. 23.11.2016
Hendrik Groen wint NS Publieksprijs
Pogingen iets van het leven te maken van Hendrik Groen heeft de NS Publieksprijs gewonnen. Het boek van de auteur, wiens echte naam alleen bij de uitgever bekend is, wist 26 procent van de stemmen te halen.
Het boek gaat over de 83-jarige Hendrik Groen die het leven in een verzorgingstehuis in Amsterdam-Noord beschrijft. De publieksprijs bestaat uit een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van 7.500 euro en een jaar lang gratis reizen met de trein..
Lees meer bij nu.nl  
< Inhoud-1506
Gelezen bij nu.nl d.d. 17.11.2016
'Scandinaviërs blinken uit in navigeren'
De beste navigators ter wereld wonen in Scandinavië, zo blijkt uit een nieuwe studie.
Mensen die in Zweden, Noorwegen, Finland en Denemarken wonen, scoren bovengemiddeld goed bij het spelen van Sea Hero Quest, een mobiele game waarbij het navigatievermogen van mensen wordt getest..
Mogelijk waren mensen met een goed richtingsgevoel populaire partners in de tijd van de Vikingen, waardoor de huidige Scandinaviërs nu nog steeds makkelijk hun weg vinden in nieuwe omgevingen.
Op 19-jarige leeftijd zit je op de top qua navigatie.
Lees meer bij nu.nl  
< Inhoud-1505
Gelezen bij nu.nl d.d. 10.11.2016
Kap van vliegtuigpionier Charles Lindbergh onder de hamer.
De iconische kap die de Amerikaanse vlieger Charles Lindbergh in 1927 droeg tijdens zijn vlucht over de Atlantische Oceaan wordt geveild.
De bruine leren muts gaat woensdag onder de hamer in het veilinghuis Drouout in de Franse hoofdstad. Het bijzondere hoofddeksel brengt naar verwachting tussen de 64.000 en 86.000 dollar op, meldt persbureau AP..
Lees meer bij nu.nl
Nu vliegen duizenden vliegtuigen per maand  over de Atlantische Oceaan. In de 20-er jaren was dat een heel ander karwei.  
In 1919 was het twee  Britten gelukt om vanuit het oostelijkste puntje van Canada naar  westelijkste puntje van Ierland te vliegen (3.000 km), maar het was nog niet veilig de Atlantische Oceaan over te vliegen..
Terwijl nu miljoenen mensen héén of terug over de Atlantische Oceaan vliegen, was het in 1924  zeker tussen New-York en Parijs nul.
Om een stimulans te bieden was er een prijs uitgeloofd voor de eerste geslaagde vlucht tussen New York en Parijs.
De Orteig-prijs van $ 25 000,-- was na járen uiteindelijk voor Lindbergh.
< Inhoud-1504
Gelezen bij nu.nl d.d. 11.11.2016
'Kietelgebied' in hersenen van ratten ontdekt.
Wetenschappers hebben bij ratten een hersengebied ontdekt dat sterk reageert op gekietel.
Het gaat om een gebiedje in de zogenoemde sensomotorische cortex, een hersendeel dat bij mensen en dieren in actie komt als we iets betasten.
Als bij ratten de cellen in het 'kietelgebied' worden gestimuleerd met elektroden, beginnen de dieren luid te giechelen en over de grond te rollen. Dat melden Duitse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Science..
Lees meer bij nu.nl  
< Inhoud-1503
Gelezen bij nu.nl d.d. 10.11.2016
Vijf tips voor het verzinnen van een bedrijfsnaam.
Het bedenken van een bedrijfs- of productnaam kan een aardige frustratie worden als je geen inspiratie hebt. De bedrijfsnaam is vaak het eerste waarmee klanten of partners zich een beeld vormen van een bedrijf.
In samenwerking met mediapsycholoog Mischa Coster van Grey Matters vijf tips voor ondernemers om een naam te bedenken.
Lees meer bij nu.nl
Gelezen bij nu.nl d.d. 11.11.2016
Zanger en dichter Leonard Cohen op 82-jarige leeftijd overleden.
De Canadese dichter, liedjesschrijver en artiest Leonard Cohen is op 82-jarige leeftijd overleden. Dat maakte zijn management bekend op zijn Facebookpagina in de nacht van donderdag op vrijdag.
"Met diepe droefheid melden wij dat de legendarische dichter, songwriter en artiest, Leonard Cohen is overleden", staat in de Facebook-post. "We hebben een van de meest gerespecteerde visionairen in de muziekwereld verloren.".
Beluister en bekijk Cohen op YouTube
Lees meer bij nu.nl  
< Inhoud-1501
Gelezen bij nu.nl d.d. 10.11.2016
Nieuw bewijs dat vrouwen beter geheugen hebben dan mannen.
Het vermoeden dat vrouwen een beter geheugen hebben, is opnieuw door wetenschappers bevestigd.
Een groep vrouwen tussen de 45 en 55 deed het in een geheugenonderzoek beter dan mannen van dezelfde leeftijd. De proefpersonen voerden een aantal geheugentests uit. Zo moesten ze periodes uit hun leven oproepen, en werden ze getest op gezichtsherkenning.
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1500
Gelezen bij nu.nl d.d. 09.11.2016
'Pornoacteurs Californië worden niet verplicht tot gebruik condoom'.
Pornoacteurs in Californië worden niet verplicht tot het dragen van een condoom tijdens de opnames van pornofilms. De AIDS Healthcare Foundation had een voorstel geïnitieerd om acteurs het dragen van het voorbehoedsmiddel te verplichten..
Dinsdag stemde een meerderheid van de bevolking tegen het voorstel: 54 procent tegen en 46 procent voor. Bijna alle stemmen zijn geteld. Het lijkt erop dat het tegenkamp gaat winnen, schrijft The Wrap.
In het voorstel van de stichting mochten mensen pornoacteurs en -maatschappijen aanklagen als ze een film zagen waarin geen condoom werd gedragen.
Lees meer bij nu.nl   
< Inhoud-1499
Gelezen bij nu.nl d.d. 09.11.2016
Profiel Donald Trump: Van entertainmentmiljardair naar president.
Niemand nam Donald Trump echt serieus toen hij zich vorig jaar kandidaat stelde voor het Amerikaanse presidentschap. Zijn onorthodoxe manier van campagne voeren heeft de zeventigjarige miljardair geleid naar het Witte Huis. Trump wordt de eerste president van de Verenigde Staten die geen enkele politieke ervaring heeft..
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1498
Gelezen bij nu.nl d.d. 07.11.2016
Suiker-afkickkliniek geopend in de Leidsestraat.
Het Diabetes Fonds opent maandag in de Amsterdamse Leidsestraat een informatiecentrum over suiker. Het fonds noemt het zelf een tijdelijke afkickkliniek.
"Het zit in zoveel producten verstopt en we worden bovendien continu verleid tot ongezonde keuzes", aldus directeur Hanneke Dessing van het Diabetes Fonds. Aan veel - ook op het oog gezonde - producten wordt suiker toegevoegd. Gezonde alternatieven zijn schaars. In de 'afkickkliniek' is daar veel informatie over te krijgen.
De kliniek blijft een week open, tot en met 13 november. Iedereen kan binnenlopen..
Lees meer bij nu.nl  
< Inhoud-1497
Gelezen bij nu.nl d.d. 04.11.2016
Astrid Holleeder publiceert boek over leven nabij Willem Holleeder .
Astrid Holleeder, de zus van topcrimineel Willem Holleeder, heeft in het geheim gewerkt aan een boek over haar leven en dat van haar criminele broer.
Het boek Judas, een famiiliekroniek ligt vanaf zaterdag in de winkel, meldt uitgeverij Lebowski. Het boek is in het diepste geheim voorbereid en gedrukt. .
Dood
In een interview met de Volkskrant zegt Astrid Holleeder het boek te zien als een testament. Ze is ervan overtuigd dat haar broer haar zal laten liquideren.
"De gedachte aan wraak op mij is het enige dat Willem overeind houdt", vertelt Holleeder. "Ik weet hoe het gebeurt, hij heeft het zo vaak verteld."..
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1496
Gelezen bij nu.nl d.d. 02.11.2016
Wereldberoemde clown Oleg Popov overlijdt op 86-jarige leeftijd.
De wereldberoemde Russische clown Oleg Popov is woensdag op 86-jarige leeftijd overleden in Rostov aan de Don. Dat heeft Edward Zapasjni, de directeur van het Moskouse staatscircus, bekendgemaakt via persbureau RIA Novosti..
Lees meer bij nu.nl  
< Inhoud-1495
Gelezen bij nu.nl d.d. 25.10.2016
'Leugentje om bestwil maakt grote leugens vertellen makkelijker' .
Het vertellen van kleine leugens, de zogeheten leugentjes om bestwil, activeert een gebied in de hersenen waardoor er gemakkelijker grotere leugens worden verteld. De onderzoekers geloven dat hetzelfde principe ook kan verklaren waarom geweld kan escaleren. Ze gaan verder onderzoeken of deze daden van oneerlijkheid inderdaad gekoppeld zijn aan een afgestompte emotionele reactie, en of hetzelfde effect optreedt bij ander gedrag..
Lees meer bij nu.nl  
< Inhoud-1494
Gelezen bij nu.nl d.d. 31.10.2016
Belgische hondenbrigade tegen criminaliteit heeft effect .
De Belgische gemeente Kortrijk lijkt met succes een beroep te hebben gedaan op honden en hun baasjes om de criminaliteit terug te dringen.  
Het aantal inbraken in woningen nam mede dankzij de hondenbaasjes in een jaar tijd fors af. Zij zijn volgens de gemeente de ideale toezichthouders omdat ze van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat vaak buiten zijn bij het uitlaten van de hond..
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1493
Gelezen bij nu.nl d.d. 26.10.2016
Na dertig jaar weer nieuw Olivier B. Bommel-verhaal .
Na dertig jaar verschijnt er weer een avontuur van Olivier B. Bommel en Tom Poes. Het is niet het werk van Marten Toonder, de geestelijk vader van het stripduo, maar van schrijver Henk Hardeman en tekenares Henrieke Goorhuis.
Het nieuwe werk, Het lastpak, is een ode aan het werk van Toonder en verschijnt op 3 november. Het lastpak draait om de mysterieuze figuur Obbe Zwavel, die een rugzak draagt waarmee hij de dagelijkse zorgen van Rommeldam-bewoners wegneemt.
Lees meer bij nu.nl  
< Inhoud-1492
Gelezen bij nu.nl d.d. 26.10.2016
Prins Bernhard in biografie beschuldigd van aanranding minderjarig meisje
Prins Bernhard wordt in de nieuwe biografie over zijn vrouw Juliana beschuldigd van aanranding van een minderjarig meisje. Bernhard zou een 16-jarig meisje hebben betast en gezoend.           
Dat staat in een interview met de schrijfster van het boek Juliana – Vorstin in een mannenwereld, Jolande Withuis in de Volkskrant...
In het boek dat dinsdag is verschenen staat dat een 16-jarige logee in haar logeerkamer door de prins is betast onder haar blouse en op haar mond is gezoend. "Ze wist hem de kamer uit te werken en stortte haar hart uit bij een vertrouwd staflid; die geloofde haar, aangezien hij uit diverse andere bronnen met Bernhards gedrag bekend was."

Lees meer bij nu.nl

Bernhard  droeg vaak een anjer op zijn jas.. Hij rookte de pijp. Hij droeg vaak een zonnebril. De pilotenbril; of anders gezegd de Ray Ban Aviator 3025. Tot aan de Lockheedaffaire (corrupt gedrag van de prins) werd hij zelf graag gezien in militair tenue. En daarna ook, maar toen mocht hij dat voor straf niet meer.
< Inhoud-1491
Gelezen bij nu.nl d.d. 20.10.2016
Auto-importeur Pon schikt voor 12 miljoen euro in corruptiezaak
Auto-importeur Pon heeft met het Openbaar Ministerie (OM) geschikt in een zaak waarin het bedrijf werd beschuldigd van corruptie. De grootste auto-importeur van Nederland betaalt het OM 12 miljoen euro.
Het bedrijf voorkomt daarmee verdere strafvervolging vanwege omkoping, meldt het OM donderdag na berichtgeving.
Ambtenaren van politie en Defensie ontvingen tussen 2001 en 2011 ongeoorloofde giften van de auto-importeur..
Lees meer bij nu.nl  
< Inhoud-1490
Gelezen bij nu.nl d.d. 13.10.2016
Bob Dylan krijgt Nobelprijs voor de Literatuur.             
Bob Dylan heeft de Nobelprijs voor de Literatuur gekregen. De zanger heeft de prijs gekregen voor het "creëren van zijn poëtische expressies binnen de Amerikaanse muziekgeschiedenis''.
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1489
Gelezen bij nu.nl d.d. 13.10.2016
Kabinet wil hulp bij zelfdoding na 'voltooid leven' toestaan.             
Mensen die vinden dat hun leven voltooid is, moeten onder strikte voorwaarden hulp kunnen krijgen als zij hun leven willen beëindigen. Het kabinet wil hiervoor in overleg met verschillende organisaties een nieuwe wet uitwerken.
Een van de voorwaarden moet zijn dat een stervenshulpverlener met een medische achtergrond en een speciale opleiding de oudere begeleidt en het verzoek om het leven te beëindigen toetst.
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1488
Gelezen bij nu.nl d.d. 12.10.2016
No Surrender zou 'langsgaan' bij journalist Panorama bij publicatie.             
Leden van No Surrender zouden bij journalist Mylène de la Haye "langsgaan" als hoofdredacteur van Panorama Frans Lomans geen contract zou ondertekenen waarin stond dat er niet meer geschreven zou worden over de motorclub. (Het blad stopte... en ondertekende.)
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1487
Gelezen bij nu.nl d.d. 08.10.2016
Hommels kunnen elkaar leren om met hulpstukken voedsel te gebruiken
Hommels zijn in staat om door slechts naar elkaar te kijken, van elkaar te leren hoe ze met hulpstukken voedsel kunnen bemachtigen.
De hommels blijken ook in staat om elkaar een dergelijke truc te leren, alleen door naar succesvolle soortgenoten te kijken, zo melden Britse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS Biology.
Een eerste hommel ontdekte met welke truc je aan het voedsel kwam. Andere hommels keken en deden het na.
De vaardigheid bleef zich verspreiden in de  hommelsamenleving, zelfs toen de hommels, die de truc als eerste hadden geleerd, al waren gestorven.
Lees meer bij nu.nl

Kijk naar touwtrekkende hommel bij YouTube-België
< Inhoud-1486
Gelezen bij nu.nl d.d. 05.10.2016
'Dieren met groot brein geeuwen langer'
Dieren met een groot brein geeuwen langer dan diersoorten met een kleiner stel hersenen, zo blijkt uit een nieuwe studie.  
De nieuwe bevinding wijst erop dat een geeuw dient om de bloedtoevoer naar de hersenen tijdelijk te vergroten en het brein te koelen. Tot die conclusie komen Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Biology Letters.
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1485
Gelezen bij nu.nl d.d. 03.10.2016
Japanse bioloog wint Nobelprijs voor geneeskunde.
De Japanse bioloog Yoshinori Ohsumi heeft maandag de Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde gewonnen. Hij kreeg de prijs voor zijn onderzoek naar autofagie, het natuurlijk proces waarbij cellen delen van zichzelf afbreken.
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1484
Gelezen bij nu.nl d.d. 25.09.2016
Poelifinario voor cabaretgezelschap NUHR
Het cabaretgezelschap Niet Uit Het Raam (NUHR) heeft zondag de Poelifinario gewonnen, de cabaretprijs voor het meest indrukwekkende programma van het seizoen.          
De mannen van NUHR krijgen de prijs voor hun voorstelling Draai het eens om.
Lees meer bij nu.nl

De naam van de prijs (Poelifinario) is ontleend  aan scene uit een show van Toon Hermans uit 1980.
Bekijk ''De ornitholoog'' bij YouTube

< Inhoud-1483
Gelezen bij volkskrant.nl d.d. 09.09.2016
Doemscenario: President Trump met 4.571 kernwapens
Fantasie? Niet bepaald. Onder president Nixon gebeurde het twee keer dat zijn Defensie-minster op de rem trapte, aldus nucleair deskundige Scott Sagan in 'The Limits of Safety'. In 1974 gaf minster James Schlesinger militairen die moesten meewerken aan een nucleaire aanval, zelfs opdracht eerst met hem te overleggen. Nixon mocht hier niets van weten. De president dronk toen flink, vanwege het Watergate-schandaal, en Schlesinger was ongerust over zijn gemoedstoestand.
---- (oorlog Vietnam) --- Op de tv had hij in een documentaire met orginele beelden de volgende opmerking tegen een bezwaar makende minister over de inzet van een atoombom: " Probeer groot te denken... man ! ''
-----
Met Trump hebben de VS, voor het eerst sinds de havik Barry Goldwater in 1964, redenen om ongerust te zijn over het vooruitzicht van een 'nucleaire gek' in het Witte Huis. 'Qua temperament ongeschikt', zei Hillary Clinton over een eventueel opperbevelhebberschap van de Republikein
Lees meer bij volkskrant.nl

De buitenwereld  weet dat Israël in Dimona niet alleen onderzoek doet, maar dat het daar óók  kernwapens heeft. Het bezit daarvan is een publiek geheim en valt onder de militaire censuur. Israël bevestigt noch ontkent dat het kernwapens heeft. De kerncentrale in Dimona is ook verouderd. Het ligt in een breukgebied van de aarde. Het is in de Negevwoestijn.
< Inhoud-1482
Gelezen bij nu.nl d.d. 23.09.2016
'Paarden kunnen met mensen communiceren via symbolen' .
Paarden kunnen communiceren met mensen door symbolen aan te raken. De dieren kunnen worden getraind om met hun hoofd een plaatje aan te raken als ze het koud hebben en een kleed over hun lichaam willen dragen. Alle paarden lijken deze vaardigheid binnen twee weken te kunnen leren. -- De wetenschappers leerden 23 paarden van verschillende rassen om naar een bord te kijken met drie symbolen waarmee de dieren duidelijk konden maken of ze wel of geen kleed wilden dragen tegen kou..
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1481
Gelezen bij nu.nl d.d. 22.09.2016
IJskap op Groenland smelt sneller dan gedacht door 'rekenfout'
Op Groenland is de afgelopen jaren veel meer ijs gesmolten dan tot nu toe werd aangenomen. Het eiland verliest per jaar ongeveer 19 kubieke kilometer meer ijs dan wetenschappers tot nu toe dachten. Daarmee werd het jaarlijkse ijsverlies ongeveer 7 procent te laag ingeschat.
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1480
Gelezen bij nu.nl d.d. 18.09.2016
Twitter aangeklaagd om misleiden van investeerders
Volgens de aanklacht hebben voormalig CEO Dick Costolo en CFO Anthony Noto “niet kloppende en misleidende uitspraken” gemaakt, waardoor het aandeel van Twitter zonder echte aanleiding groeide.. Sindsdien is de aandeelprijs met 60 procent gezakt.
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1479
Gelezen bij intermediair van 05.03.2003
Edu Feltmann promoveerde op een studie over adviseren bij organiseren en is gespecialiseerd in de rol van taal in dat proces. Volgens hem liggen aan managementtaal bedrijfskundige concepten ten grondslag, die gericht zijn op nuttigheid, op een economisch doel. Dat leidt tot instrumentele en afstandelijke taal, waarin mensen worden betiteld als menselijk kapitaal en afgerekend op het halen van targets en deadlines. In die afstandelijkheid wordt wij of ik vervangen door het bedrijf, de markt of de klant. Binnen dat kader waarin mensen eigenlijk instrumenten zijn, past taalgebruik dat verhult, verleidt en overdrijft om mensen te krijgen waar je ze wilt hebben. In het economisch verkeer is het nu eenmaal de bedoeling om bepaalde kwaliteiten van medewerkers in te zetten, niet om ze gelukkig te maken. Afstandelijkheid hoort daarbij, intimiteit en geluk niet..
Lees meer bij intermediair.nl
--------------
Gelezen bij nu.nl d.d. 13.09.2016
Onderzoek stelt dat een op vijf ceo's psychopathische trekken heeft.
Uit een Australische studie blijkt dat een op de vijf bestuursvoorzitters van bedrijven (ceo's) psychopathische trekken vertoont. Dit is ongeveer een vergelijkbaar aantal als bij gevangenen.
Lees meer bij nu.nl
---------------
---Mensen met psychopathische trekken zijn wellicht in staat tot sluw zakelijk handelen door mensen emotioneel niet te ervaren. Gespeeld inlevingsvermogen als het tactisch nodig is.. Managers kunnen 'instrumentele en afstandelijke taal' als gereedschap (Managementtaal = tool) gebruiken om  mensen op afstand te zetten en ze emotioneel niet te hoeven ervaren.
< Inhoud-1478
Gelezen bij nu.nl d.d. 11 september 2016
Verpleegster op wereldberoemde zoenfoto Times Square overleden
Greta Friedman, de verpleegster die op een wereldberoemde foto op Times Square wordt gezoend, is overleden. De foto werd op 14 augustus 1945 gemaakt, nadat Japan bekend had gemaakt te capituleren.
Haar familie heeft haar overlijden bekendgemaakt, stellen Amerikaanse media. Friedman werd 92 jaar oud en overleed aan de gevolgen van een longontsteking.
Lees meer bij nu.nl
Bekijk de tongzoenles op YouTube
< Inhoud-1477
Gelezen bij nu.nl d.d. 07 september 2016
Amsterdam krijgt tijdelijke bar voor mensen met een kater .
Amsterdam krijgt eind september een tijdelijke bar voor mensen met een kater. Alleen mensen die de avond ervoor te diep in het glaasje hebben gekeken, krijgen toegang tot het gebouw in De Pijp. De Hangover Bar is van tijdelijke aard. "Loopt het goed, dan zullen we het vaker organiseren en wellicht wordt het permanent", laat de initatiefnemer aan NU.nl weten..
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1476
Gelezen bij nu.nl d.d. 04 september 2016
Tegenslag voor Merkels CDU bij deelstaatverkiezing Duitsland
Het CDU van Angela Merkel is op een derde plek geëindigd bij de verkiezingen in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. Regeringspartij SPD en de partij Alternative für Deutschland (AfD) kregen meer stemmen.
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1475
Gelezen bij nu.nl d.d. 29 augustus 2016
Eerste aflevering Boer zoekt Vrouw best bekeken programma op zondag - (Voorstelronde)
Het gaat dit keer weer om een internationale versie met Nederlandse boeren die hun bedrijf runnen in onder meer Canada, Roemenië en Frankrijk. Geïnteresseerden krijgen tot 11 september de tijd om een boer naar keuze een brief te sturen. Hun avonturen zijn begin 2017 op televisie te zien.
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1474
Gelezen bij nu.nl d.d. 26 augustus 2016
Verenigde Staten-programma Eva Jinek trekt meer dan 600.000 kijkers
Het nieuwe programma De Verenigde Staten van Eva van Eva Jinek heeft afgelopen donderdagavond meer dan 600.000 kijkers getrokken.
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1473
Gelezen bij nu.nl d.d. 23 augustus 2016
Artsen waarschuwen voor levensgevaarlijke 'doedelzaklong'
Een van schimmels vergeven doedelzak blijkt een Britse zestiger fataal te zijn geworden. De longblaasjes van de man waren chronisch ontstoken.
Wie zijn blaasinstrument niet schoon en droog houdt, riskeert een levensgevaarlijke "doedelzaklong", waarschuwen artsen in het vakblad Thorax.
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1472
Gelezen bij nu.nl d.d. 19 augustus 2016
Muzikant Toots Thielemans (94) overleden
De Belgische muzikant Jean Baptiste Frédéric Isidor 'Toots' Thielemans is overleden. Hij is 94 jaar oud geworden.         
Thielemans verwierf vooral bekendheid als mondharmonicaspeler en componist. De geboren Brusselaar componeerde onder andere de titelmuziek (Circle of Smile) voor de serie Baantjer.
Zijn muziek is ook te horen in wereldberoemde films als Midnight Cowboy en Turks Fruit. De jazzlegende wordt zaterdag begraven in Terhulpen, zijn woonplaats ten zuidoosten van  Brussel.
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1471
Gelezen bij nu.nl d.d. 19 augustus 2016
Televisiereeks brengt ode aan cabaretier Toon Hermans.
Twee dagen voordat Toon Hermans honderd jaar zou zijn geworden, begint de AVROTROS met een programma als eerbetoon aan de cabaretier, zanger, kunstschilder en dichter.          
In de reeks, die vanaf 15 december is te zien, duikt elke week een bekende Nederlandse cabaretier in het leven van een van de grootste kleinkunstenaars die ons land heeft gekend.
Lees meer bij nu.nl
  • Kijk naar ''het struikgewas'' bij YouTube
  • Lees over "wat ruiste er door het struikgewas" in de volgende  naar OnzeTaal opgestuurde pdf. (Adobereader-file)
< Terug
< Inhoud-1470
Gelezen bij nu.nl d.d. 18 augustus 2016
Kleding van ijsman Ötzi afkomstig van vijf diersoorten.
De wetenschappers gebruikten DNA-onderzoek om de herkomst van de kleding van de ijsmummie te achterhalen. De dierenhuiden die zijn gebruikt bij het maken van de mantel, hoed en beenkappen bevinden zich namelijk in verregaande staat van ontbinding. Het is daardoor onmogelijk om aan de structuur van het leer te te zien van welke diersoorten het materiaal afkomstig is..
Lees meer bij nu.nl
Lees nog meer over Ötzi bij nu.nl
< Inhoud-1469
Gelezen bij nu.nl d.d. 14 augustus 2016
Dichter J.C. Bloem in Paasloo herdacht.
Bij het graf van dichter J.C. Bloem in Paasloo (Overijssel) is zondag herdacht dat deze 'Dichter van het Verlangen' vijftig jaar geleden overleed.  
Tijdens de bijeenkomst waren er voordrachten van dichters en werden Bloems gedichten muzikaal begeleid.
Dichter en essayist Jacobus Cornelis Bloem ontving tijdens zijn leven de Constantijn Huygens-prijs, de P.C. Hooft-prijs en de Prijs der Nederlandse Letteren..
Lees meer bij nu.nl
Lees gedichten bij gedichten.nl
< Terug
< Inhoud-1468
Gelezen bij nu.nl d.d. 10 augustus 2016
NASA verkoopt per ongeluk uniek voorwerp Apollo 11.
NASA heeft per ongeluk een zeer waardevol voorwerp dat deel uitmaakte van de Apollo 11-missie verkocht voor 995 dollar en probeert dit nu via de rechtbank terug te krijgen.
Het gaat om een zak die is gebruikt om monsters van de maan te verzamelen in 1969.
Lees meer bij nu.nl
Lees de uitleg over 'voeten in de aarde' bij OnzeTaal
< Inhoud-1467
Gelezen bij nu.nl d.d. 08 augustus 2016
Koningspaar voor staatsbezoek naar Australië en Nieuw-Zeeland.
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima gaan van 31 oktober tot 4 november naar Australië voor een staatsbezoek.  
Van 7 november tot en met 9 november brengt het koningspaar een staatsbezoek aan Nieuw-Zeeland, zo maakte de Rijksvoorlichtingsdienst maandag bekend. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken reist mee. Er gaat gelijktijdig  een economische missie naar die landen...
Lees meer bij nu.nl

 

- Tekeninfo -

• copyright tekeningen • spotpen.nl •
e-mail-berichten sturen
RRS-feed-logo
Terug naar de inhoud